Etusivu » Väkivaltarikollisuus » Henkirikokset » Alkoholi ja henkirikokset

Alkoholi ja henkirikokset

Suomalainen henkirikollisuus on kiinteästi yhteydessä alkoholin käyttöön. Tyypillinen suomalainen henkirikos on ryyppyriitatappo, joka tehdään viikonloppuna keittiöveitsellä tai muulla teräaseella yksityisasunnossa.

Aikuisten miesten välisistä, tekijän ystävään tai tuttavaan kohdistuvista henkirikoksista 80 prosentissa sekä tekijä että uhri ovat rikoshetkellä humalassa. Naisiin kohdistuvissa parisuhdetapoissa linkki osapuolten yhteiseen ryypiskelyyn on heikompi; rikoksista 60 prosentissa kumpikin osapuolista on humalassa. Naisten tekemissä ja naisiin kohdistuvissa henkirikoksissa alkoholin rooli on ylipäätään yleensä pienempi kuin miesten välisissä. Vähäisin merkitys alkoholinkäytöllä ja käyttötilanteilla on lapsiin kohdistuvissa henkirikoksissa, joissa tekijä on lähes aina selvä.

Myös aikuisten välisessä muussa lähisuhdeväkivallassa kuin parisuhdeväkivallassa kytkös osapuolten yhteiseen alkoholin käyttöön on keskimääräistä heikompi: rikoksista vain 35 prosentissa kumpikin osapuolista on rikoshetkellä humalassa. Henkirikoksista, jotka liittyvät muuhun lähisuhdeväkivaltaan kuin parisuhdeväkivaltaan, huomattavan osan muodostavat rikokset, joissa tekijällä on ollut vakavia mielenterveydellisiä ongelmia.

 
Julkaistu 22.6.2017